‘Onze’ Hilsondis gaat de hele digitale wereld over

De ‘Canon van Gilze en Rijen’ staat sinds kort online! Twintig digitale vensters vertellen samen in grote lijnen het verhaal van de geschiedenis van onze gemeente. Wie dat wil zit er met een paar muisklikken middenin. Want achter iedere foto schuilt een kort verhaal over een belangrijk stukje plaatselijke historie. Klik op de nieuwe rubriek ‘Canon Gilze en Rijen’ in het rijtje hier linksboven op onze homepage en je bent er.

De Gilze en Rijense canon hadden we al langer; in 2012 brachten we die als Heemkring Molenheide in boekvorm uit. Maar voor een betere toegankelijkheid besloten we bij het landelijk initiatief voor regiocanons aan te sluiten en de bestaande verhalen voor digitale ontsluiting te bewerken.

Treinreis door de geschiedenis
Net als in het boek krijgt de digitale lezer twintig ‘vensters’ aangeboden, die verrassende inkijkjes in ons verleden bieden. ‘Bodemvondsten vertellen een verhaal’ bijvoorbeeld, of  ‘Vliegbewegingen op de Molenheide’ en ‘Station Gilze-Rijen maakt het verschil’. Geen volledige geschiedschrijving dus, maar de meest bijzondere en bepalende gebeurtenissen uit het verleden op een rij gezet. Van het ene naar het andere punt, als een treinreis door onze geschiedenis.
Door her en der links in de teksten aan te brengen, hebben we de voordelen van het digitale nog meer benut. Je klikt ermee door naar websites als tijdmachinegilzerijen.nl, wikikids.nl, nl.wikipedia.org en youtube.com en zo verduidelijken ze de oorspronkelijke verhalen of vullen die aan.

Hilsondis wereldwijd
Online gaan betekent ook dat de eerste vrouw hier aan het roer, ‘onze’ Hilsondis van ruim duizend jaar geleden, nu de hele digitale wereld over gaat. Dat mensen tot in Nieuw-Zeeland het waarom kunnen ontdekken van ‘Gilze-Rijen houdt van Hulten’. Dat liefhebbers uit – noem eens wat – Lapland afkomen op het uitnodigende ‘Van Annekes, mannekes en Molenschot’. Of dat gastronomen uit Lyon dat ‘Franse sausje’ wel eens willen proeven, terwijl Spanjaarden zich buigen over de skeletten en knopen uit ‘De tachtigjarige oorlog dichterbij’. Om maar niet te spreken van de Belgen die nut en noodzaak van het ‘Kamp bij Rijen’ uitgelegd willen zien. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alles bij elkaar – en dat laat de canon maar weer eens zien – heeft Gilze en Rijen een rijke geschiedenis met internationale kanten. We hebben in de loop der tijden veel voor de kiezen gekregen, niet alleen in de Tweede Wereldoorlog, maar we zijn er altijd weer goed uit gekomen.
De digitale Gilze en Rijense canon is nu onderdeel van www.canonvannederland.nl, een website die is ontwikkeld in opdracht van stichting entoen.nu en het Nederlands Openluchtmuseum. Erfgoed Brabant coördineert dit initiatief voor de canons uit onze provincie en we hebben als Gilze en Rijen op de site een mooi plekje tussen elf andere Brabantse canons gekregen. Klik hier en je komt rechtstreeks bij onze Gilze en Rijense canon uit.