Opening nieuwe smidse

Op zondag 3 november wordt achter ’t Oude Raadhuis te Gilze door heemkring Molenheide de nieuwe Smidse geopend. Een hele groep vrijwilligers is maandenlang elke maandag aan het werk geweest om de oude smidse een nieuw gezicht te geven en alles opnieuw op te bouwen.

Piet van Puijenbroek aan het smeden

De smidse is opgebouwd uit materialen, die zijn ontvangen van smederijen in Gilze die gestopt zijn. Zo staat er de hoefstal, die dienstgedaan heeft in de Nieuwstraat bij de smederij van Oprins. Een wals om wielbeslag te walsen voor de houten wielen van boeren karren en koetsen. Dit werktuig was een gezamenlijk bezit van alle smeden in Gilze. Wie hem nodig had haalde hem op bij de laatste gebruiker. Er staat een van de eerste mechanische beugelzaagmachines, aangedreven via een platte riem en een centraal drijfwerk. Deze beugelzaagmachine is geschonken door Joke Borgers.

Verder staat er een oude kolomboormachine, eveneens aangedreven via een platte riem. Deze is geschonken door Bregil. Dan zijn er diverse hulpgereedschappen voor het smeden van gehengen en landbouwgereedschap, oude wringijzers en snijplaten met Withworth-draad. Ook zeer oude reduceerventielen om autogeen te lassen op carbitgas, afkomstig uit de smederij van Jef van Puijenbroek uit de Oranjestraat, zijn er te zien. De blaasbalg is afkomstig uit de smederij van Kanters uit de Molenstraat. Na de gedeeltelijke restauratie is gebleken dat door de jaren heen het houtwerk dusdanig is aangetast, zodat er te veel lekkage is om nog goed te functioneren. Daarom is tijdens het uittesten besloten een ventilator in te bouwen om een goed vuur te krijgen. Verder ziet men in de smederij allerlei gereedschap en gesmede voorwerpen tentoongesteld staan.

Zondag 3 november 2019 is de tentoonstelling open van 13.30 tot 16.30 uur. De entree is gratis en de koffie en de thee staan klaar. Het bezoekadres is Nieuwstraat 22 te Gilze. Bezoekers met rolstoel of rollator kunnen via de zijingang naar binnen. Groepen kunnen voor een bezoek buiten de openingsuren, via e-mail een afspraak maken: info@heemkringmolenheide.nl .

HvO