‘Geluk in Gilze en Rijen’

Informatiedag georganiseerd door Heemkring Molenheide en Regionaal Archief Tilburg

De geschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen kent vele geluksmomenten. Tijdens een informatieve dag op 7 oktober in Regionaal Archief Tilburg komen een aantal van deze momenten voorbij. Archiefstukken uit de collectie vertellen het verhaal! Een groot geluk dat veel archieven bewaard zijn gebleven, zoals die van de schepenbank, huwelijksregisters, geboorteregisters, van sportclubs, architecten, harmonieën en nog veel meer.

Gilze en Rijen bestaat uit de dorpen Molenschot, Hulten, Gilze en Rijen. Op de informatiedag op 7 oktober zijn de fraaiste archiefdocumenten (ook foto’s en kaarten!) uit Molenschot, Hulten, Gilze en Rijen te zien. Er zijn verschillende presentaties zoals die over het beschrijven van foto’s door Mirjam Heijs van Regionaal Archief Tilburg, waarin vele foto’s uit Gilze en Rijen de revue passeren. Vaak is het mogelijk om online al veel stamboomgegevens  te vinden. Ans Holman van het archief laat zien hoe je via Google niet méér resultaten krijgt, maar bétere, door slim te zoeken.
Net zo essentieel als het zoeken en vinden is het verwerken en vastleggen van de gegevens uit stamboomonderzoek. Het online programma Aldfaer is daar een handige tool voor. Genealoog Johan van Assel legt uit hoe je ermee kunt werken. Luud de Brouwer van het archief laat het gemak zien waarmee via de website van Regionaal Archief Tilburg gezocht kan worden in de verschillende databases. De dag wordt afgesloten met een co-presentatie van Jan en Connie Hoevenaars uit Gilze. Connie vertelt over archiefonderzoek, met name over de cijnsboeken en wat daar allemaal in te vinden is. Jan vertelt over de samenhang tussen landschap en toponymie en wat je daarvan terugvindt in archieven.
De bezoekers ontvangen het ‘Gans Gilze en Rijen Ganzenbord’ (zolang de voorraad strekt)

Kijk naar het overzicht van de verschillende lezingen op die dag  programma dorpendag 2017 .

Informatiedag Geluk in Gilze en Rijen
Zaterdag 7 oktober in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75
Van 10.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis

Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met Heemkundekring Molenheide in het kader van Maand van de Geschiedenis (met als thema Geluk)

Parkeren slechts beperkt mogelijk! Parkeren kan in de Parkeergarage Tivoli (op loopafstand).

lees ook het interessante artikel in BNdeStem van 26 september 2017