Lezing ‘over de geboorte van Gilze’

Op 11 november laat Jan Hoevenaars zijn gedachten gaan over de geboorte en de vroege jeugd van Gilze. Voor een deel zijn zijn bespiegelingen gebaseerd op geschiedkundig onderzoek van anderen: van horen zeggen dus. Maar hier en daar zal hij de gaten in onze feitelijke kennis proberen te stoppen met gedachten over hoe het geweest zou kunnen zijn. Geen hoge wetenschap dus, maar meer het vertellen van een verhaal. En in dat verhaal staat de kraamkliniek van Gilze niet op een eilandje, los van de rest van de wereld, maar middenin de streek waar ons dorp gelegen is.

Aanleiding voor de lezing was de gevoelde behoefte bij de Heemkring Molenheide om de resultaten van de opgravingen onder het kerkplein in 2009-2010 voor een breder publiek te ontsluiten. Maar omdat er intussen al wat meer archeologische vondsten in en rond Gilze gedaan zijn leek het leerzaam om te proberen die in een groter verband te plaatsen. Het verhaal begint zo’n beetje bij het begin van onze jaartelling, waarom ook niet, en eindigt in 1235, als er een eerste schriftelijke vermelding verschijnt van de kerk van Gilze.

De lezing van Jan Hoevenaars vindt plaats op 11 november a.s. in Cultureel centrum de Schakel, Kerkstraat te Gilze. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.