Gerard Frans (Gerd) Roeloffzen

Gerard Frans (Gerd) Roeloffzen
Het leven van Gerd Roeloffzen werd in belangrijke mate bepaald door alles wat met vliegen te maken had. Op z’n vijftiende al raakte hij gefascineerd door luchtvoertuigen. Hij volgde de officiersopleiding Gemotoriseerde Afdeling in Amersfoort , maar hij wilde per se ook leren vliegen. Hij was twintig toen hij op 17 augustus 1934 in Soesterberg zijn eerste vliegbrevet haalde met het nummer 34-40. Daarna volgde een training als militair piloot: onder andere huisje-boompje-beestje vliegen, verkenningsvluchten, bombarderen, gebruik maken van de mitrailleur en vliegen zonder instrumenten.

Op 10, 11 en 12 mei 1940, voor Nederland de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, voerde Gerd bombardementsvluchten uit op binnenvallende Duitse legers. Het relaas dat hij zelf over zijn laatste oorlogsvlucht op de avond van 12 mei schreef, werd opgenomen in het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van Dr. L. de Jong, deel 3, blz 279-280.

U kunt een compilatie van de film van Gerd Roeloffzen uit 1939 bekijken. De film is zonder geluid. De volledige versie van ongeveer tien minuten ligt in de archieven van Heemkring Molenheide. Bekijk via You Tube deze film door op Vliegveld Gilze-Rijen 1939 te klikken.

Terug naar: Film