Christ Pelkmans van VV Gilze: “Mooi om te zien allemaal” (vervolg)

MET GROENE KETEL OP DE FIETS
De opbrengsten zet de supportersclub in voor allerlei activiteiten. De kerstclubavond bijvoorbeeld met een koffietafel, bingo en Rad van Avontuur. De kaartavonden, die zeven keer per jaar zo’n veertig kaarters trekken. En verder de pupillenbingo, een fietstocht, ondersteuning van het pupillenkamp. Ook krijgt ieder team jaarlijks een bijdrage voor een activiteit en een traktatie bij een kampioenschap. En als ze nog wat over hebben, gaat dat naar zaken als standenlijsten in de kantine, een bijdrage aan de vaatwasmachine, een reclamebord op het veld.

“De samenwerking met VV Gilze is uitstekend,” zegt Christ. “We staan als supportersclub bijvoorbeeld ook op de neuwe website.” Hij beschrijft Gilze als een warme club, waar hij erg veel binding mee heeft. Al gaat het er wel anders aan toe dan vroeger. Neem nou spelen in het eerste. “Wij waren om half twee op het Steenakkerplein. We hadden nog geen kantine dus deden we alles vanuit het café van Willeke Faes. Om twee uur gingen we te voet naar het veld, om kwart over twee stapten we het veld op. We trapten twee keer tegen een bal en de wedstrijd kon van start gaan. Nu beginnen ze een uur van tevoren al met inlopen en inspelen. En toch heb ik het idee dat er vroeger minder blessures waren dan nu. De hamstring kenden we vroeger nog niet.” En ook het foerageren ging er anders aan toe. “Dina Faes kwam om drie uur met een grote witte jasschort aan en een groene ketel op de fiets van het Steenakkerplein gereden om ons in de rust thee te kunnen geven.” En wat ook anders was: “We wasten ons buiten in een teiltje, we hadden geen trainingspakken en gingen overal op de fiets naar toe. Dertien leden waren nog genoeg voor een elftal. Nu is het met twintig soms nog moeilijk om een volledig team op het veld te krijgen. En dan het materiaal, dat is een stuk verbeterd. Trapte een keeper vroeger tot de middellijn uit, nu gaan ze van goal tot goal.” En om er geen misverstand over te laten bestaan, voegt hij er nog aan toe: “Deze tijd is prima hoor.”

SCHAPEN OP HET VELD
Er komt een heel nieuwe episode voor de voetbalclub aan. In januari verhuist VV Gilze naar de nieuwe accommodatie op Verhoven. Christ: “Het wordt er heel mooi. Al is het voor de oudere supporters toch een stukje verder. Ik zal voortaan op de fiets moeten. We krijgen daar drie velden en twee kunstgrasvelden. Dat maakt het allemaal wat makkelijker. Kunnen de pupillen voortaan ook wat later beginnen. Soms staan er nu in het weekend tien tot vijftien wedstrijden op één veld ingepland.” En nu hij het toch over velden heeft: “Vroeger voetbalden we op het veld van boer Haagh. Maar daar stonden schapen op. Voor de wedstrijd moesten we die eraf halen en de uitwerpselen opharken. Natuurlijk bleef er wel eens wat liggen. En als het dan regende….. Kun je je voorstellen hoe die tenues eruitzagen?“

HÉÉL VEEL FOTO’S
De afgelopen keer heeft Christ de voetbaltentoonstelling bij de heemkring bekeken. Hij was er nog niet toe gekomen, want – goed geraden – op zondagmiddag moet hij naar VV Gilze toe. Nu stond hij er al om tien voor twee op de stoep. “Echt mooi om te zien allemaal.” Hij is er ook verschillende foto’s uit vroeger jaren van zichzelf tegengekomen. En nog zoveel meer.


November 2011- Mariëlle van Hezewijk

Terug naar: Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen