Voorgeschiedenis ’t Oude Raadhuis

Die geschiedenis begon in 1863 toen schoenmaker Adriaan Aarts de grond door koopruil ter beschikking kreeg. Hij bouwde er een huis op voor zijn gezin. Eén van de kamers richtte hij in als herberg, om daarmee zijn verdiensten van schoenmaker wat aan te vullen. In 1869 brandde het huis af. Alleen de stenen muren bleven over. Het huis werd herbouwd en verkocht aan de jongere broer van Aarts, die ook schoenmaker van beroep was. Ook hij bleef er herberg houden. Vóór de herberg stonden paardenbakken en ijzeren ringen in de lindebomen om de paarden vast te zetten.

In 1909 werden huis en herberg met nog een stuk aangrenzende grond, eigendom van Augustinus Brouwers, broodbakker in Gilze.

Drie jaar later – in 1912 – verkocht hij het op zijn beurt weer aan Cornelis Kools, die slager en rijtuigverhuurder was. Kools liet het gebouw afbreken en bouwde op dezelfde plek een geheel nieuw pand met huis, slagerij en herberg. Op het gebouw een Franse kap en dat is nu nog zichtbaar.

Na zeven jaar, om precies te zijn op 13 april 1918, verkocht Kools het pand voor 11.500,- gulden aan de R.K. Parochie St. Petrus Banden. De parochie richtte het in als jongenspatronaat.

In 1920 ruilde St. Petrus Banden het gebouw met de gemeente die het na een ingrijpende verbouwing als raadhuis inrichtte. Rechts van het gebouw kwam de bergplaats voor de brandspuit en aan de achterkant werden twee cachotten gebouwd. Van 1921 tot 1939 was het pand in gebruik als raadhuis van de gemeente Gilze en Rijen.

Even had het gebouw geen bestemming meer, maar toen in 1940 de oorlog uitbrak, kwam de afdeling distributie er in. Tot 1948 bleef het in gebruik als distributiekantoor. Ook heeft tijdens de oorlog een ruimte even als schoolklas dienst gedaan. Bovendien was van 1941 tot 1946 in het linkergedeelte het Arbeidsbureau gevestigd en vervolgens het postkantoor.

Een of meerdere ruimtes zijn later nog verhuurd. Tot 1961 is zelfs weer een ruimte als raadzaal in gebruik geweest.

Na diverse huurders gehuisvest te hebben, kwam het pand in augustus 1983 helemaal leeg te staan.

Terug naar Bezienswaardigheden