Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens

Lezing voor leden van heemkring Molenheide over de dodendraad, een grensversperring onder hoogspanning uit de Eerste Wereldoorlog. Op dinsdagavond 20 februari 2024 om 19.30 uur in ons heemgebouw ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22, Gilze.

Herman Janssen (B, °1957), voorzitter van heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Hertog-Nassau), zal deze lezing voor ons verzorgen.
Het Duitse leger sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals). Deze draadversperring heeft minstens duizend mensenlevens gekost.

Herman Janssen vertelt aan de hand van zo’n tweehonderd unieke foto’s:
– over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners;
– over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front;
– over de Nederlandse neutraliteit, de spionage en het verzet;
– over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen, over de hongersnood tijdens de oorlog.

In het tweede deel van de lezing ligt de klemtoon op de heel bijzondere situatie in Noord-Brabant, waar de enclaves van Baarle-Hertog niet door het Duitse leger bezet konden worden. Tot slot bespreekt Herman zijn pedagogische en toeristische realisaties, gekaderd in de honderdste herdenking van de “Groote Oorlog”. Met dit project won hij in 2014 de Knippenbergprijs.