Echt álle 88 oorlogsslachtoffers een gezicht geven

Jos Clemens, Jan Vermeulen en Cornelia Vermeulen – van den Ouweland

We hebben op de Wiki al veel mooie pagina’s kunnen samenstellen. Dankzij al die  reacties van familieleden of bekenden van oorlogsslachtoffers. Maar we zijn er nog niet; we hebben niet van alle overledenen foto’s en of (voldoende) achtergrondinformatie kunnen achterhalen. Terwijl het zo mooi zou zijn als we álle 88 oorlogsslachtoffers uit onze gemeente op deze manier kunnen herdenken. Daarom vragen we iedere maand extra aandacht voor enkelen van hen.

Dit keer zijn dat:

  • De 19-jarige Jos (Adrianus Johannes) Clemens uit de Ridderstraat 36 (A243) in Gilze. Hij kwam rond de bevrijding op 27 oktober 1944 door verdwaalde granaten om het leven. De Duitsers trokken zich terug uit Gilze en bliezen onder andere een deel van de kerk en de toren op. Wie kent (familie) achtergronden van Jos Clemens? Wie kan ons aan een foto van hem helpen?  In de overlijdensakte staat dat hij zonder beroep was;  werkte hij niet of zat hij ondergedoken?
  • De 57-jarige Jan (Johannes Ludovicus Arnoldus) Vermeulen, eigenaar van De Kronen, was een van de slachtoffers toen op 5 september 1940 in de Nieuwstraat in Gilze een Duitse bommenwerper te pletter sloeg. De bommenwerper – op weg naar Engeland – was volgeladen met kerosine en bommen. Jan werd nog zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar twaalf dagen later. We hebben een bidprentje van hem, maar wie kent meer (familie)achtergronden van Jan en wie heeft een foto van hem?

 De 48-jarige Cornelia Antonetta Vermeulen – van den Ouweland, schoonzus van Jan Vermeulen zag de vliegtuigramp in de Nieuwstraat in de nacht van 5 september 1940 gebeuren en overleed aan een hartaanval. Wie kan meer over haar vertellen? Wie heeft een foto die we kunnen scannen?

Op  https://wikimiddenbrabant.nl/Categorie:Oorlogsslachtoffers_Gilze,_Rijen,_Hulten,_Molenschot vind je de persoonlijke pagina’s van Jos, Jan en Cornelia en alle 85 andere slachtoffers. Kijk er eens naar. Heb je nog foto’s in het familiearchief of op zolder? Heb je aanvullingen voor onze verhalen? Of ken je iemand die meer over deze (of andere) oorlogsslachtoffers kan vertellen?  Laat het ons weten via info@heemkringmolenheide.nl en vermeld daarbij ‘Schrijversteam Wiki Gilze en Rijen-oorlogsslachtoffers’. Wij nemen dan graag contact met je op.