Leo Uijtendaal: fabrikant, wethouder, ruiter én amateurfilmer 

Dit voorjaar ontving Regionaal Archief Tilburg een bijzondere schenking, namelijk een serie historische films en foto’s die onder andere een kijkje geeft in de lokale leerindustrie. In de Rijense leerfabriek Noord-Brabant om precies te zijn. Met de film van deze maand duiken we dieper in deze recent gedigitaliseerd beelden. De bijzondere beeldcollectie is overgeleverd dankzij Leonardus Jacobus Uijtendaal (Breda 1897 – Rijen 1974). Leo Uijtendaal was medeoprichter en directeur van de Rijense lederfabriek Noord-Brabant en wethouder in de gemeenteraad van Gilze en Rijen, maar hij was ook fervent ruiter én amateurfilmer.

Dankzij het succes in de leerindustrie was de fabrikant vermogend genoeg om al voor de Tweede Wereldoorlog een (film)camera te kopen. Hierdoor biedt zijn collectie niet alleen inzicht in de leerindustrie, maar krijgt de kijker ook een inkijkje in het leven van de familie. Waar reizen, feestjes, mooie auto’s en de tenslotte paardensport een belangrijke rol speelden.

Op de foto: Leo Uijtendaal (midden) bij de opening van het nieuwe raadhuis in Gilze, mei 1939. Foto- en filmcollectie Uijtendaal
Klik hier voor de weblink naar de collectie