Wie weet nog verhalen en foto’s op te diepen?

Heemkring Molenheide geeft elk oorlogsslachtoffer een gezicht

Drie kindjes Michielsen en hun oma uit Hulten, zes kinderen Sikkenga en hun moeder uit Gilze, soldaat Janus Oomen uit Molenschot en – tijdens de bevrijding van haar dorp – Ria Theeuwes-Baijens uit Rijen. Deze oorlogsslachtoffers en nog vele anderen hebben we met hulp van familieleden al een gezicht kunnen geven op Wiki Gilze en Rijen. Maar we zijn er nog niet, want we willen graag van álle 88 oorlogsslachtoffers de levensverhalen zo volledig mogelijk maken. Hoe lang geleden ook, het blijft belangrijk hen te herdenken.

Na onze eerste oproep afgelopen april kregen we veel reacties binnen. Zelfs meer dan verwacht en daar waren we erg  blij mee. Familieleden vertelden aangrijpende verhalen en vertrouwden ons tijdelijk foto’s, bidprentjes en trouwboekjes van hun dierbare(n) toe, zodat wij ze konden scannen. Als schrijversteam zijn we nog steeds druk bezig om alle reacties en het gekregen materiaal om te zetten naar mooie persoonlijke pagina’s op Wiki Gilze en Rijen. Maar intussen zien we ook, dat we van sommige overledenen nog geen foto en /of achtergrondverhaal hebben. En we willen zo graag élk van de 88 oorlogsslachtoffers uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot een gezicht geven. Wie waren zij? Onder welke omstandigheden kwamen zij om het leven?

 

 Voor de verhalen van…
De archieven vertellen ons van alles, maar we hebben ook de hulp van nabestaanden nodig. Bijvoorbeeld nog voor aanvullingen op de verhalen van:
*de dertienjarige Johannes van Dorst uit Rijen. We weten dat hij aan het begin van de oorlog gestorven is, op 14 mei 1940. En dat hij uit een groot gezin kwam, dat woonde aan wat nu Heikantsestraat 10 is;

* de twee vrienden Gust Ermes en Joan Smeekens uit Gilze, die ondergedoken zaten en gelijktijdig werden opgepakt toen ze onderweg waren naar Tilburg. Beiden kwamen om in het concentratiekamp.

* Maria Cornelia Broeders-Kennes die met haar man en vijf kinderen op het adres Hulteneindsestraat 14 (toen D34) woonde. Ze overleed op 49-jarige leeftijd als gevolg van het bombardement van 19 augustus 1943 op Hulten.

Laat het ons weten

Op  https://wikimiddenbrabant.nl/Categorie:Oorlogsslachtoffers_Gilze,_Rijen,_Hulten,_Molenschot vind je de persoonlijke pagina’s van deze en alle andere slachtoffers terug, verdeeld over de vier dorpen. We hebben al heel wat aan kunnen vullen, maar we zijn er nog niet. Wie kent de levensverhalen die nog ontbreken? Wie heeft nog foto’s op zolder waarmee we de slachtoffers letterlijk een gezicht kunnen geven?  Of heb je nog iets toe te voegen aan een verhaal?

Laat het ons per mail weten via info@heemkringmolenheide.nl en vermeld daarbij ‘Schrijversteam Wiki Gilze en Rijen-oorlogsslachtoffers’. Wij nemen dan graag contact met je op.

Ria Theeuwes-Baijens woonde in de Pastoor Oomenstraat in Rijen en stierf als gevolg van Duits granaatvuur tijdens de bevrijding van haar dorp. (Foto uit het archief van de familie)
Joan Smeekens die samen met zijn vriend Gust Ermes uit Gilze ondergedoken zat. Ze werden samen opgepakt en stierven beiden in het concentratiekamp.