Zoon van Poolse soldaat in Gilze

Een Poolse soldaat in Gilze. Onder deze titel verscheen in De Mulder van oktober 2019 een artikel over het verblijf van soldaat Antoni Parchanowicz bij de familie Loymans in Gilze. Daar maakte hij op 16 november 1944 een foto van het gezin. Vader Theo en moeder Roos met dochters An en Riky, destijds 9 en 6 jaar oud. Die foto stuurde zijn zoon Dominic in september 2018 naar burgemeester Jan Boelhouwer met het verzoek ervoor te zorgen dat de foto bij de familie terecht zou komen. Dat gebeurde en sinds die tijd heeft Dominic regelmatig contact met An en Riky.
In Frankrijk houdt Dominic de herinnering aan zijn vader en zijn bijdrage aan de oorlog levend door onder andere het onderhouden van een klein museum. Op vrijdag 17 maart jl. bracht hij met zijn echtgenote een bezoek aan de Heemkring. Daar liet voorzitter Bert Wagemakers in een presentatie een aantal beelden zien van de oorlog en de bevrijding in onze gemeente. Vervolgens vertelde Dominic over zijn activiteiten in Frankrijk en de bezoeken die hij eerder nog met zijn vader, die in 1994 is overleden, aan Nederland heeft gebracht. Tijdens dit verblijf stond uiteraard ook een bezoek aan An en Riky op het programma!