Piet Weterings kreeg zilveren erespeld Brabants Heem uitgereikt

Piet Weterings uit Rijen kreeg deze week de erespeld van Brabants Heem uitgereikt. De voorzitter van Heemkring Molenheide, Bert Wagemakers, speldde hem het ereteken op. Een volledige verrassing voor Piet, maar meer dan verdiend vinden wij bij de heemkring. Want de intensiteit waarmee hij zijn vrijwilligerswerk van het begin af aan heeft ingevuld is in onze ogen ongeëvenaard en het belang ervan groot.

Wat hij zoal deed? Eenmaal lid van de heemkring meldde Piet zich al snel bij de Bibliotheek- en Archiefgroep van Molenheide om vrijwilligerswerk te doen. Kort daarna nam hij daar de coördinatiefunctie op zich; ongeveer een jaar later begon hij als vertegenwoordiger van deze groep in het bestuur. En intussen pakte hij binnen de werkgroep van alles op.

Piet heeft altijd affiniteit gehad met foto’s. Hij heeft hard gewerkt aan de ontwikkeling van onze beeld- en archiefbank op www.heemkringmolenheide.nl, waarvan de omvang inmiddels indrukwekkend is. En dan gaat het niet alleen om het fotoarchief, ook bij de digitalisering van het documentenarchief en duizenden bidprentjes, is zijn bijdrage groot.

Piet Weterings kreeg de zilveren erespeld Brabants Heem uitgereikt

Ook leverde hij zijn aandeel aan allerlei andere projecten, die het archief van de heemkring voor inwoners toegankelijk maken. Zo doet hij maandelijks de fotoredactie voor de themapagina van de heemkring in Weekblad Gilze en Rijen. Hij was lid van het projectteam dat bij de viering van 75 jaar bevrijding de documentaire maakte over de gebeurtenissen tijden de Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen. En ook voor het spraakmakende album ‘Historisch Gilze en Rijen – Verzamelde beelden’ van de Jumbo-stickeractie deed Piet de fotoredactie. Beide projecten werden in de hele gemeente met veel enthousiasme ontvangen.

Tegelijkertijd was hij in de loop der jaren betrokken bij de update van juridische documenten, zoals huishoudelijk reglement, disclaimer op onze website en statuten.

Bovendien wist hij zich geschiedkundig-inhoudelijk te ontwikkelen tot een vraagbaak voor iedereen. Zo had en heeft hij bijvoorbeeld een groot aandeel in het beantwoorden van de vragen – en dat zijn er veel – die we via website of mail van de buitenwereld binnenkrijgen. En Piet doet dat liever gisteren dan vandaag; wat hem betreft beantwoorden we alles per kerende post.

Kortom, Piet heeft zich al die jaren een serieuze, betrouwbare en harde werker betoond, die met zijn deskundigheid steeds klaar staat voor anderen en waar we altijd op kunnen vertrouwen. Een heemkundeman met passie, een echte doorzetter, ondanks alles wat hij mee moet maken.

Want zelfs nu Piet heel ziek is, blijft hij vanuit thuis digitaal ‘op zijn post’ en helpt ons bij alle vragen die we hem stellen of bewerkt foto’s en afbeeldingen die we hem voorleggen. Op die manier weet hij nog steeds veel werk te verzetten.