In memoriam Jeanne de Hoon

Donderdagmiddag 8 september 2022 is Jeanne de Hoon op 77-jarige leeftijd overleden. Nog geen jaar nadat ze afscheid van haar Jan moest nemen. Alweer een verdrietig verlies voor haar gezin en familie. En ook wij bij Heemkring Molenheide, kunnen ons nog niet voorstellen dat Jeanne er niet meer is. Want al gaf ze in 2020 aan als heemvrijwilliger te willen stoppen, in de vorm van foto’s, boeken, digitale publicaties liet ze haar sporen na. Wekelijks komen we ze nog tegen en plukken er de vruchten van.
‘Ik heb een heel goed leven gehad, mijn agenda is leeg’, zegt Jeanne in haar overlijdensbericht.

Als heemkring mochten we jarenlang onderdeel van dat leven zijn. En ook in haar agenda moeten we heel wat ruimte hebben ingenomen. Want ze was zo’n veertig jaar op allerlei manieren actief binnen onze vereniging. Samen met anderen legde ze in de beginjaren een stevige en brede basis voor onze bibliotheek, tentoonstellingen en archieven. Ze wist mensen te enthousiasmeren en te stimuleren om vrijwilligerswerk op te pakken. Ze nam de regie bij de tentoonstellingscommissie en bleef daar vele jaren de motor. Met oog voor detail en precisie stond ze tussen 1990 en 2006 borg voor een kleine dertig interessante en goed verzorgde tentoonstellingen. En toen ze als echte Rijense besloot dat het hoog tijd werd voor een stevig naslagwerk over haar dorp, nam ze niet alleen het initiatief, maar deed jarenlang onderzoek in de kelder van het gemeentehuis en trok de kar binnen de werkgroep, die het boek ‘Rijen – Ontstaan, Groei en Ontwikkeling’ schreef en in 2005 uitbracht.

En dan waren daar nog al die andere projecten en uitgaven van de heemkring waar ze samen met anderen aan werkte, zowel analoog als digitaal. Denk bijvoorbeeld aan de uitgave ‘Driekwart eeuw Sint Jozefschool Rijen’, aan onze allereerste website, de Gilze en Rijense Canon, de digitale Tijdmachine en in 2018 nog het boekje ‘Over de kiesdrempel’ over honderd jaar algemeen kiesrecht in onze gemeente. Tegelijkertijd maakte, verzamelde en bewerkte ze honderden foto’s voor tentoonstellingen en archief en deed ze de fotoredactie bij allerlei uitgaven en bewaakte de kwaliteit. Toen ze in 2020 aangaf met haar vrijwilligerswerk te willen stoppen, kreeg ze voor haar vele verdiensten de zilveren erespeld van Brabants Heem uitgereikt.

Jeanne heeft op haar daadkrachtige en directe manier een belangrijke stempel op de heemkring gedrukt en die plaats zullen we haar in gedachten altijd blijven geven. We leven mee met haar familie die zonder haar verder moet. Wij wensen hen heel veel sterkte toe.

Bestuur en leden van Heemkring Molenheide Gilze en Rijen

Foto: Jeanne de Hoon 1945 – 2022