In memoriam Jan Theunissen

Donderdagmiddag 4 november 2021 is onze medeoprichter, oud-secretaris en erelid Jan Theunissen op 78-jarige leeftijd overleden. Een verdrietig en groot verlies voor zijn gezin en familie, maar ook voor ons bij Heemkring Molenheide, is het nog nauwelijks voor te stellen dat hij er niet meer is.

Jan Theunissen (1942-2021)

Jan is van grote betekenis geweest voor de heemkring. In een interview zei hij zelf ooit: “De functie van secretaris maakt dat je veel weet en enorm betrokken bent. Je hoort en ziet alles.” En daar deed hij wat mee. Jarenlang was hij onze gedreven en gedegen secretaris. Meteen na de oprichting van de heemkring in 1977 nam hij die taak voor zijn rekening en hij is dat – met een korte onderbreking van vier jaar toen hij in Duitsland verbleef – ruim 25 jaar blijven doen. Alert, initiatiefrijk, de spin in het web en met zijn brede kennis van de geschiedenis van onze gemeente, was hij een vraagbaak voor leden, bewoners en gemeente. Op zijn eigen bescheiden manier deed hij wat nodig was en meer.

Na zijn afscheid als secretaris ontving hij in 2007 de zilveren erespeld van Brabants Heem en kreeg hij het erelidmaatschap van de heemkring toegekend. Maar daarmee waren zijn activiteiten niet gedaan. Zo werkte hij mee aan ‘De historische canon van Gilze en Rijen’ en ging vervolgens samen met anderen aan de slag voor de digitale Tijdmachine van de heemkring. Waarmee hij als een van de grondleggers van een ‘analoge’ vereniging, ook de volgende, de digitale stap wist te zetten.

Zo’n anderhalf jaar geleden moest hij om gezondheidsredenen stoppen. Het ging niet meer. Dat was voor hem (en voor ons) een moeilijk en emotioneel besluit.

Jan heeft op allerlei manieren een belangrijke stempel op de heemkring gedrukt en die plaats zullen we hem in gedachten altijd blijven geven. We leven mee met Jeanne, zijn dochter en schoonzoon, zijn kleinkinderen en zijn familie die zonder hem verder moeten. Wij wensen hen heel veel sterkte.

Heemkring Molenheide
Gilze en Rijen