Kees van der Heijden tweede bij Lanciersprijs met Boek Kamp Rijen

Vier genomineerden telde dit keer de shortlist van de Lanciersprijs van het Regionaal Archief in Tilburg. Onder die genomineerden Kees van der Heijden uit Rijen met zijn boek  ‘Verdwenen tentenstad op de hei’, dat hij schreef voor Heemkring Molenheide. Donderdag 14 oktober maakte René Bastiaansen in de studiezaal van het archief de uitslag van deze tweejaarlijkse prijs bekend. Voor Kees was er een prachtige tweede plaats en hij deed zeker niet onder voor de prijswinnaar, benadrukte de juryvoorzitter.
Twee pareltjes, zo noemde de jury de boeken die op  de eerste en de tweede plaats eindigden. Ze staken met kop en schouders boven de overige veertien inzendingen uit. Ze bleken op alle criteria gelijkwaardig en dus zat er voor de driekoppige jury niets anders op dan het ‘meeste stemmen gelden’ te hanteren. En dat werd 2-1 voor ‘Van Willem II tot Roze maandag’ van Luc Brants. Maar met heel veel waardering voor het boek van Kees van der Heijden, de nummer twee. 

Bij de Kampstraat
Het doel van de Lanciersprijs is onderzoek in de archieven te stimuleren, ook in minder voor de hand liggend materiaal. De jury let onder andere op creativiteit in het gebruik van de bronnen en op het vernieuwende in de presentatie. En daar heeft Kees van der Heijden ruimschoots aan voldaan.

Het boek vertelt het verhaal over het leven in en om het militaire kamp bij Rijen, dat lag in het huidige bosgebied bij de Kampstraat. Het werd daar tussen 1830 en 1839  jaarlijks in de zomer ingericht en er streken gemiddeld zo’n dertienduizend militairen neer. Ze deden dat onder aanvoering van Koning Willem I, die zich halsstarrig verzette tegen de onafhankelijkheid waar onze zuiderburen zo naar verlangden. Dit internationale conflict ging onder de naam ‘de Belgische Opstand’ de geschiedenis in.

 Impact voor de inwoners
In het boek geeft Kees van der Heijden uitgebreid antwoord op vragen als ‘wie waren die militairen?’ ‘hoe zag een gewone dag in het kamp eruit?’, ‘hoe was het kamp ingedeeld?’. Heel boeiend ook is het deel waarin hij de drastische veranderingen voor de inwoners van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot beschrijft. Want de jaarlijkse komst van dit enorme kamp en de talloze inkwartieringen van militairen bij bijna alle gezinnen in de dorpen, had voor de bevolking veel impact. Hij laat zien wat zich hier zo dichtbij, in Gilze en Rijen, een kleine twee eeuwen geleden allemaal heeft afgespeeld. Iets waar de meesten van ons tot nu toe geen idee van hadden.

‘Verdwenen tentenstad op de hei’ verscheen eerder dit jaar en is nog steeds verkrijgbaar bij Bruna in Rijen voor de prijs van 15 euro. Bestellen via onze webshop op www.heemkringmolenheide.nl is ook mogelijk.

-De vier genomineerden en de leden van de jury van de Lanciersprijs. Derde van rechts Kees van der Heijden (Foto Frank Hermens/Hallo Gilze Rijen)

-De vier genomineerden – Kees van der Heijden tweede van rechts (Foto Maria van der Heyden)

Voor een filmimpressie van deze uitreiking klik hier.
Film is door Frank Hermens gemaakt.