Vijfduizendste foto op digitale beeldbank heemkring geplaatst

Mooie mijlpaal bereikt

Op zoek naar een foto van de straat waarin je woonde? Van je oude school of de leerlooierij waar je opa werkte? Van dat cafeetje van toen of die dorpsoptocht waaraan je ooit meedeed? In onze beeldbank vind je vast iets van je gading. Want na vijf jaar heeft die beeldbank de mijlpaal van maar liefst vijfduizend foto’s bereikt. Foto’s, die allemaal te maken hebben met Gilze, Rijen, Molenschot of Hulten. En er zit nog van alles in de pijplijn.

Nostalgiegevoelens die de kop opsteken? We hebben er allemaal wel eens ‘last’ van. Piet Weterings, coördinator van de werkgroep Bibliotheek en archief van de heemkring, merkt dat wekelijks. Niet alleen maakt hij zich samen met zijn collega-vrijwilligers sterk voor de digitalisering van het fotomateriaal dat voorhanden is. Maar hij behandelt ook de vragen die regelmatig binnenkomen. Er wordt veel op de beeldbank gereageerd. “Mensen zoeken foto’s over bepaalde onderwerpen of hebben die al op onze website gevonden. Wij sturen hen gratis de digitale foto met de goede resolutie toe. Regelmatig vragen ze daar aanvullende gegevens bij. En ook daarmee proberen we ze te helpen. Of ze geven correcties door of hebben zelf nog interessante en waardevolle foto’s en video’s en dergelijke beschikbaar. Wij zijn daar altijd blij mee.”

Behalve Piet Weterings (links op de voorgrond) maken ook Adriënne Smits (linksachter), Gerard van Brunschot (rechtsvoor) en Toon Timmermans (rechtsachter) deel uit van de werkgroep

HOE KOM JE ERAAN?
Vijfduizend foto’s, hoe kom je eraan? Piet: “We zijn vijf jaar geleden begonnen met de ‘groene’ mappen van de gemeente. Daarin zaten foto’s van straten uit de jaren tachtig. Daarna hebben we de fotoboeken van Govert Aarts en Jan de Vet gescand; dat waren Gilzenaren die de geschiedenis van hun dorp nauwgezet bijhielden. We hebben het fotoarchief van de heem zelf gedigitaliseerd, een uitgebreide collectie die jarenlang analoog was opgebouwd.

Intussen hebben we alles wat voorhanden was gescand, maar nog niet alles staat in de beeldbank. We hebben nog veel op voorraad, waarvan we niet precies weten wat erop staat. En onze regel is, een foto in de beeldbank daar moet een verhaal bij. Een verhaal dat klopt, want zorgvuldigheid staat voorop.” Dat gold ook voor de honderden foto’s die de heemkring van de Brabant-Collectie (van Tilburg University) overgenomen heeft. “Daar hebben we nog een hoop werk aan gehad. Niet alleen moesten die allemaal nog beschreven worden, maar ook de kwaliteit was vaak slecht. Dat betekende opnieuw bewerken. Om de kwaliteit te waarborgen, hebben we dat trouwens met iedere foto die erop staat gedaan.” En met ‘we’ bedoelt Piet dan naast zichzelf Adriënne Smits, Gerard van Brunschot en Toon Timmermans.

LAAGDREMPELIG
Alle  foto’s van de beeldbank hebben één ding gemeen, ze laten allemaal iets over het verleden van onze gemeente zien. Maar de onderwerpen en de jaren waarin ze zijn genomen, zijn heel divers. Ze zijn ingedeeld in vele categorieën. Van scholen, leerlooierijen en panden, tot verenigingen, sport en winkels. Enkele jaren geleden zijn er ook foto’s van dorpsevenementen-fotograaf Cor de Kok en van de Ericssoncollectie aan toegevoegd. Mooie aanvullingen, die je onder het kopje deelcollectie op de website vindt. En behalve foto’s bevat de beeldbank ook nog 57 video’s, 22 audiofragmenten, 353 objecten en 1394 scans van boekcovers uit de heemkring bibliotheek.

Waarom de heemkring dit doet? Piet: “Dat wij zoveel historische informatie verzameld hebben is mooi. Maar we moeten het ook op een goede manier naar buiten brengen, op een laagdrempelige manier beschikbaar stellen.” Zelf is hij niet in de gemeente geboren, maar in 1969 in Rijen komen wonen. “Door mijn voorliefde voor geschiedenis ben ik op een gegeven moment bij de heemkring terechtgekomen. De heem staat voor historie en voor behoud van wat er ooit was. Vanuit die visie werken we.”

STRAATGEZICHTEN
Glasplaatsfoto’s uit de jaren 1906/1910, de begintijd van de fotografie, vindt Piet zelf het meest bijzonder. “Ook daar hebben we er een aantal van gedigitaliseerd. Meestal zijn dat straatgezichten.” Overigens zit er net een uitbreiding van honderden foto’s met straatgezichten aan te komen. “Zijn er van bepaalde straten geen foto’s uit het verleden voorhanden, dan maken we zelf nieuwe. Echt straatgezichten, nooit een specifiek huis, en kentekenplaten maken we onleesbaar. Mensen vragen nogal eens als je bezig bent:  ‘Wat ben je aan het doen?’. Dan leg je uit dat je het voor de beeldbank van de heemkring doet en dan vinden ze het prima.”

OPVRAGEN
Nieuwsgierig geworden? Klik op deze website ook eens op Beeld- en archiefbank Gilze en Rijen. Je vindt er vast iets wat je aanspreekt. En kom je een foto tegen waar je belangstelling voor hebt? Vraag hem op! Het e-mailadres van Piet staat erbij.

Onderschrift:
Ook op de beeldbank te vinden: Julianastraat in Rijen rond 1920