Fliegerhorst Gilze-Rijen

Fliegerhorst Gilze-Rijen
Zaterdag 3 augustus 1940
De luchtbeveiliging rondom het vliegveld is kennelijk toch nog niet voldoende. Immers op verschillende plaatsen is vandaag licht afweergeschut opgesteld . Zo verschijnt op ” Den Driehoek” (Bavelseweg) licht afweergeschut en evenzo achter ” Nerhoven” . Bij Molenschot naast 1 Zug lichte (20 mm) ook 1 batterij zware Flak (88 mm) . In de komende weken zullen nog eens diverse stukken geschut bij geplaatst worden zoals bij ” Stad Parijs” te Hulten, langs de weg van Rijen naar Molenschot, bij Rijen langs de rijksweg en in de ” Warande” te Gilze. De totale verdedigingsgordel bestaat dan uit 2 batterij en zwaar (8 stukken) en 9 ” Züge” licht (27 stukken) luchtafweergeschut. (uit Vijf jaar Luchtfront deel 2)

Ausweis
In oktober 2017 ontvangen wij van een kleinzoon van Cornelis Embregts een mail met volgende tekst:
‘Ik heb in een doosje met oude papieren na het overlijden van mijn vader een Duitse Ausweis gevonden van mijn Opa. Ikzelf ben geboren in Molenschot, in 1960, in de Veenstraat nummer 10. Het gedeelte van deze straat waar wij woonden is later de Molenschotsebaan geworden. Mijn opa en oma en hun kinderen woonden daar ook al ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Opa werkte in Rijen op een schoenfabriek en moest (toen nog) zes dagen per week op de fiets naar Rijen.

Toen de oorlog uitbrak en het vliegveld Gilze-Rijen in Duitse handen kwam, werd er op verschillende locaties rondom het vliegveld door de Duitsers diverse stuks luchtafweergeschut geplaatst om geallieerde vliegtuigen te bestoken. Zo ook vlakbij waar opa en oma in Molenschot woonden met hun kinderen. Met het bijgevoegde Ausweis moest opa zich iedere dag legitimeren dat hij binnen het gebied van het Duitse luchtafweer woonde, ofwel binnen de Anlage van Feuerstellung L 43 255, zoals op het document is vermeld.’