Educatief programma in samenwerking met heemkring Molenheide

De kinderen  houden gespannen de oren dicht als Frank Theeuwes de grote verfvaten laat draaien en ondertussen een enorme machine aan zet. In deze herrie werkten de mensen vroeger dag in, dag uit, vertelt hij er bij. Verbaasd horen ze dat er vroeger wel  50 leerfabrieken in het dorp stonden. Bij tassenfabriek Jagea zien en voelen de kinderen het verschil tussen slangenhuid, krokodillenleer en runderleer voordat ze geconcentreerd een leren armbandje gaan maken.

tassenfabriek JAGEA

Het verleden tastbaar en zichtbaar maken dat is het doel van het lesprogramma erfgoed dat Jeanne Klaassen van bureau Beeldhoek ontwikkelt in samenwerking met de heemkring Molenheide en waarvan de excursie deel uit maakt. Ook voor de kern Gilze en Molenschot is een lesprogramma in de maak.  De groepsleerkrachten van de Wildschut, st. Anna en de Brakken zijn betrokken bij het ontwikkelen van het programma.

Het lesprogramma erfgoed is een initiatief van Cultuurplaats en wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Gilze en Rijen en Erfgoed Brabant. Na het proefdraaien wordt voor de zomervakantie het materiaal symbolisch aan alle leerlingen in de gemeente aangeboden. Vanaf schooljaar 2016-2017 kunnen alle scholen gebruik maken van de lesprogramma’s en zullen oude tijden herleven op de basisscholen in Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot.

 

voormalige leerfabriek NOVA