‘Mee de muziek mee’

In de vitrines liggen de vele materialen, die door verschillende verenigingen en particulieren zijn aangeboden, waaronder ook verenigingsuniformen.Deze eerste dag wordt opgeluisterd door ‘Die Mühleheide Musikanten’, die omstreeks half drie en half vier een optreden van een half uur verzorgen. De kapel staat onder leiding van Alex Rommers uit Essen (België), die tevens dirigent is bij De Essener Muzikanten en blaaskapel De Alpenjager uit Klaaswaal.

DIE MUHLEHEIDE MUSIKANTEN
Op 15 februari 1959 werd de carnavalskapel ‘De Blaosbalgen’ in Gilze opgericht. De kapel bestond uit elf muzikanten, die hun oorsprong hadden in de plaatselijke Harmonie St. Cecilia en zij functioneerden toen als muzikale ondersteuning voor alle activiteiten van carnavalsvereniging de Leuttappers. Repetities werden in die tijd bij de muzikanten thuis gehouden.

Begin jaren zeventig werd de band geïnspireerd door de klanken van Ernst Mosch und Seine Orginal Egerländer Musikanten en zo werd een Egerländer blaaskapel geboren. Via een prijsvraag kreeg de nieuwe kapel de naam Die Mühleheide Musikanten. Deze naam is afgeleid van de Molenheide, de plek waar nu vliegveld Gilze-Rijen ligt. De oefenavonden werden in café-zaal De Heuvel (D’n Door) gehouden.


In een prachtig Egerländer tenue liftten zij ook mee op de muzikale successen van Ernst Mosch en met een overvolle agenda vertolken ze op tal van feesten, festivals en concoursen hun muziek. Daar horen zelfs radio optredens en CD opnames bij.Een jaar voor het vijftigjarig jubileum dreigde de kapel door te weinig animo van de leden te verdwijnen. Met vereende krachten is de kapel toen gered met als resultaat een prachtig jubileum jaar.

Langzaam is het repertoire veranderd. Naast nog enkele Egerländer nummers speelt men tegenwoordig voornamelijk Böhmische en Moravische muziek.Na de sluiting in 2013 van café Doorrakkers in Gilze is de kapel verhuisd naar herberg De Drie Linden in Molenschot. Daar repeteert de kapel iedere donderdagavond vanaf acht uur. Men zoekt nog versterking op alle geledingen. Bent u geïnteresseerd, bezoek dan gerust en vrijblijvend een van de repetities.
HvO.