Mobilisatie- oorlogskruis voor Hans Jansen uit Gilze

Hans Jansen sloot zich in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland aan bij de 7de Pantserdivisie van het Amerikaanse leger. Na een training vocht hij moedig mee bij de bevrijding van een aantal plaatsen in de Peel. Aansluitend werd zijn Divisie betrokken bij de Slag om de Ardennen. Ook hier maakte hij zeer zware gevechten mee, waarbij aan beide zijden honderden soldaten sneuvelden. Negentig procent van zijn groep sneuvelde bij St Vith. De heer Jansen onderscheidde zich daarna, door bij Vielsalm in een kritieke situatie eigenhandig met een bazooka een reusachtige Tigertank van de Duitsers aan flarden te schieten. Direct daarna werd hij door zijn hals geschoten en zwaargewond afgevoerd naar een hospitaal bij Brussel en later naar Engeland. Voor zijn moedige optreden ontving hij later namens de Amerikaanse President de onderscheiding ‘Purple Heart’. Weinig of geen andere Nederlanders hebben deze onderscheiding gekregen.

Na zijn herstel bevoer hij vele jaren de wereldzeeën als Scheepskapitein op de grote vaart. Pas na 2003 kwam hij met zijn bevrijdingsactiviteiten naar buiten. Hij kwam toen ook in contact met de Seventh Armored Division Association in de VS. Sindsdien wordt hij betrokken bij onthullingen van monumenten in de Peel en ontvangt hij speciale uitnodigingen voor de herdenkingen op Margraten.

                                      Foto: Hans Jansen vocht met de Amerikanen mee.

Het was Vic Haagh uit Rijen die de aanvraag voor deze onderscheiding heeft ingediend bij het Ministerie van Defensie en na toekenning de burgemeester heeft gevraagd de versierselen met oorkonde uit te reiken.

Voor het volledige verhaal van Hans Jansen, opgetekend door Vic Haagh, klik hier