94-jarige voltooit genealogische uitgave (vervolg)

Antoon Corstens bij de presentatie van zijn boek met onder andere, zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter.

IN OPGAAN
‘Geschiedenis begint bij je familie’ is het motto dat Antoon Corstens aan zijn boek heeft meegegeven. Wat hij daarmee bedoelt? “Je hebt de plaatselijke, de landelijke, de wereldgeschiedenis, maar of je wilt of niet je eerste geschiedenis begint altijd bij je naaste familie.

Wat er zo leuk is aan genealogie (stamboomonderzoek), vindt hij moeilijk onder woorden te brengen. “Ik heb altijd interesse in de geschiedenis van de familie gehad. Daar ga je in op. En vind je gegevens dan stimuleert dat weer voor verder onderzoek.“ Niet dat hij altijd alleen daarmee bezig was. Voor het Rijksarchief bijvoorbeeld indexeerde hij vestbrieven, waar ook boeken van uitkwamen. En in Gilze vervulde hij verschillende bestuursfuncties. Zo was hij secretaris en voorzitter van Koninklijke Harmonie St Cecilia, penningmeester in het bestuur van de Lagere Techische School, kerkmeester van Parochie St. Petrus Banden en bestuurslid van Huize St. Franciscus. De laatste jaren heeft hij de zorg voor zijn vrouw. “Maar daar word ik heel erg goed bij geholpen,”vertelt hij.

OPRUIMEN
“En nu? Nu ga ik opruimen. Alle aantekeningen, retroacta en dergelijke netjes sorteren en opruimen. Want ik heb ik op mijn kantoor en op mijn subkantoor (de zolder), wel wat achterstand opgelopen. Ik zal het onderzoekswerk wel missen. Ik heb natuurlijk drie jaar lang voortdurend contact gehad met mijn medeschrijver en ging regelmatig met de auto naar Gemert en naar archieven en dergelijke. Dat wordt nu minder. Met 94 jaar lukt autorijden nog goed. Maar met de presentatie bijvoorbeeld heeft mijn zoon mij gehaald en gebracht. Dat was zo’n drukke dag. En in het donker rijd ik niet meer. Die beperking heb ik mezelf wel opgelegd.”
Meer weten over genealogie en Heemkring Molenheide? Kom eens langs tijdens de inloopuren of kijk op: Genealogie

Mariëlle van Hezewijk
December 2011