Opening kerststal en lezing

Op deze avond openen wij traditioneel onze kerststal. Aansluitend is er nog een lezing voor de leden van Heemkring Molenheide. Aanvang 19.30 uur in ’t Oude Raadhuis.

Wat weet u van de kerststal?
Veel mensen hebben er thuis een staan, een kerststal met veel kurk en hout of in de vorm van een grot. Daar ligt dan een kindje en Maria knielt naast Hem. De os en de ezel ontbreken vrijwel nooit, net zo min als de herders met enkele schaapjes. In de verte komen de drie koningen aan, vergezeld van een kameel.

In de oudste kerststallen staat helemaal geen Maria; de dame die we naast de kribbe zien is een oude Romeinse godin: Tellus. Maria verschijnt pas in de derde eeuw. En tot in de zesde eeuw ontbreekt Jozef zelfs. En als Maria dan verschijnt, dan ligt ze op een klinè (een Grieks bed). Sinds wanneer zien we ze dan geknield afgebeeld?

En die drie koningen waren er ook niet altijd drie. Nee, in oude tijd zie je er soms nog vier. We kennen ze dan ook eigenlijk alleen maar als ‘de wijzen uit het oosten’ en over aantallen spreekt de bijbel niet. Het duurt nogal een tijdje voordat ze namen krijgen, voordat ze in leeftijd gaan verschillen en voordat de eerste zwarte koning verschijnt.

Kunsthistoricus Jan Schippers neemt u mee naar de bronnen van het kerstverhaal. Wij kennen vooral het verhaal van de geboorte van Christus uit de evangeliën van Mattheüs en Lucas. Maar daar komen niet alle elementen vandaan die onze kerststal sieren. Nadat u het verhaal van Jan Schippers gehoord heeft, kijkt u voortaan anders aan tegen al die kerststalletjes! Na de lezing verandert uw blik op de kerststal, zegt Jan Schippers

terug naar Agenda