Lezing ‘Moedige mensen in oorlogstijd’

‘Moedige mensen in oorlogstijd – zij die niet toekeken’ Een lezing door Piet Pruijssers actief bij heemkundevereniging Sprang-Capelle en rondleider bij Nationaal Monument Kamp Vught. Onlangs presenteerde hij een boek met de titel  ‘Joodse onderduikers en moedige mensen in Sprang-Capelle ‘. Een tot dan nagenoeg  onbekend gebleven oorlogsgeschiedenis over 50 Joodse onderduikers in dit dorp.
Op maandagavond 17 oktober om 19.30 wordt er in ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22, Gilze een lezing gehouden voor leden van de heemkring.
De Groep André was een Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, actief in het midden van de provincie Noord-Brabant. De eerste leden van deze verzetsgroep kwamen met name uit Sprang-Capelle en Waalwijk. In de loop van de oorlog groeide de verzetsgroep André uit tot één van de belangrijkste verzetsorganisaties in Zuid-Nederland.

Het is een verhaal (met originele beelden) over moedige mensen die niet toekeken. Over hulp aan onderduikers, Joden, piloten, studenten en anderen die hulp nodig hadden. Over de Biesbosch-crossings, sabotagedaden, overvallen op distributiekantoren en naastenhulp.
In dit verhaal hoort u van de overval op gemeentehuizen; de smokkelroute voor Joden en piloten naar België, via de bossen bij Chaam; de slimme roof van de distributiebonnen uit het gemeentehuis van Sprang-Capelle; de vete tussen twee verzetsgroepen als gevolg van een eigenzinnige dominee. Kortom veel wetenswaardigheden van een belangrijke verzetsgroep, met een breed scala aan activiteiten en de roots in Noord-Brabant. Verhalen van gewone, moedige mensen die geen omstanders waren en toekeken, maar handelden uit naastenliefde omdat zij onrecht zagen

terug naar Agenda