Lezing over ridderorde ‘De Tempeliers’

Op 13 oktober 1307 werden overal in Europa duizenden Tempeliers gearresteerd en kwam er een dramatisch einde aan een ridderorde die tot dan toe uiterst succesvol, machtig en rijk was. Al tijdens hun bestaan werden zij omgeven met verhalen en mysteries en kregen zij een bijna mythische status. Hun hoofdkwartier bevond zich in de Kruisvaardersstaten, maar hun motor bevond zich in Europa. In het huidige Nederland is van één plek zeker dat zich daar een commanderij van de Tempeliers bevond, het Noord Brabantse Alphen.

In opdracht van streeknetwerk LandStad De Baronie stelde Stichting Legendejagers op basis van historische feiten een verhaallijn samen rondom deze commanderij. Het verhaal werd een boek met een historische bijlage. En deze bijlage was de voedingsbodem van een boeiende lezing waarin inzage wordt gegeven in deze bijzondere ridderorde en langzaam ingefocust wordt op de Tempeliers in Brabant.

Deze machtigste ridderorde ooit, had ook een commanderij in het huidige Nederland en wel in het Brabantse Alphen. In de literatuurstudie voorafgaand aan ons boek Storm over de Commanderij stippelden we de hele historie van de Tempeliers uit, met die paar feiten die we weten van Alphen.
De lezing voor leden van Heekring Molenheide wordt gehouden op dinsdagavond 29 maart 2022 in het heemgebouw, Nieuwstraat 22 te Gilze. Aanvang 19.30 uur.

terug naar Agenda