Een stad van linnen en heideplaggen

Heemkring Molenheide organiseert lezing over onderzoek Militair Kamp Rijen

Archeoloog  Jan Roymans houdt op dinsdagavond 14 februari een lezing in De Boodschap in Rijen, over zijn onderzoek in het gebied dat historisch bekend staat als het Militair Kamp Rijen (tussen de oude Rijksweg, Oosterhoutseweg, spoorlijn en militaire wijk).  De lezing is gratis en is toegankelijk voor alle inwoners van onze gemeente.

‘Een wandeltocht door het Kamp Rijen en het bijbehorende oefenterrein, waar je geen wandelschoenen voor nodig hebt’. Zo omschrijft archeoloog Roymans zelf zijn lezing die hij op verzoek van Heemkring Molenheide verzorgt. Hij deed ter plaatse bodemonderzoek naar het voormalige kamp in Rijen, hij deed ook hoogtemetingen en zocht in archieven.

Tienduizend militairen en burgers
In de periode 1830-1839 verbleven veel manschappen en legeronderdelen in Kamp Rijen. Ten tijde van  de Belgische Opstand en tijdens oefeningen waren dat meer dan tienduizend militairen en burgers. Ze bereidden zich in het tentenkamp voor op een oefening in groter verband of op een veldtocht. De aanwezigheid van zulke grote getalen in het veld hebben niet alleen hun sporen  in archieven, maar ook in het bodemarchief nagelaten. Veel voorzieningen waren immers met zand en heideplaggen opgebouwd. Daarvan resteren nog diverse zichtbare sporen in het landschap.

Tiendaagse Veldtocht
Culturele, religieuze, politieke en economische verschillen gaven aanleiding tot het conflict dat we als de Belgische Opstand kennen, met als resultaat de opsplitsing van het Verenigd Koninkrijk van Willem I. Met de Tiendaagse Veldtocht in 1831 wilde Willem I de Belgische Opstand met wapengeweld onderdrukken. Er volgde een jarenlange patstelling voordat  het grote Koninkrijk der Nederlanden, op dat moment niet ouder dan 15 jaar, in drieën uiteenviel: Nederland, België en Luxemburg.

Van harte welkom
Drs Jan Roymans houdt zijn lezing op dinsdagavond 14 februari aanstaande in De Boodschap aan de Nassaulaan in Rijen. De avond begint om 19.30 uur. U bent van harte welkom. 

terug naar Agenda