Lezing over 150 jaar Bels lijntje

Over toppen en dalen
In anderhalve eeuw van grote belofte naar een rustiek internationaal fietspad
Op 1 oktober 1867 opende het Bels Lijntje de 3e spoorverbinding tussen België en Noord-Brabant: nu 150 jaar geleden! Als achter Tilburg straks Den Bosch ook zou worden aangesloten, dan was het Bels Lijntje de kortste verbinding tussen Amsterdam en Parijs, zo schreef de krant De Tijd in 1867! Ja ja….
Het viel nog niet mee: eerst dat gedoe met onteigening van liefst 390 kavels van 186 eigenaren alleen al op Nederlands grondgebied  en dan nog de lastige aanleg door vennen en over het kanaal bij Turnhout en verder naar Tilburg die natte plekken in De Blaak. Ook het zoeken naar geschikte stationschefs, dat kostte de Grand Central Belge ook jaren.
Na aanvankelijk succes met veel bedrijvigheid en werkgelegenheid in onze regio, en nog een geweldige boost in 1906 met de opening van Baarle-Grens, het derde grootste station van Nederland, schrompelde toch al gauw het Bels Lijntje ineen. Met name vanaf 1930 ging het snel bergafwaarts met dalende reizigersaantallen en aflopend goederenvervoer. Door concurrentie met Antwerpen-Roosendaal, maar ook met de opkomst van regionale busondernemingen en vrachtwagens ging het Bels Lijntje na de Tweede Wereldoorlog snel zijn ondergang tegemoet!

Toch hebben wij allemaal mooie herinneringen aan het Bels Lijntje. Niet alleen omdat het een gemoedelijk spoorlijntje was, maar het bracht ook veel reuring in de streek en mogelijkheden om te reizen en talrijke spullen te laten aan- en afvoeren. Maar bovenal bracht het hele spoorfamilies naar onze streken, de families Krijnen en Haneveer, en Trommelen, Mathijsen en Van der Vloet!

In een powerpoint-presentatie van 2 x 45 minuten laat Jan van Eijck – al vanaf 1974 besmet met het BL-virus – u proeven van het verleden van het Bels Lijntje. Vooral met veel anekdotes en sterke verhalen, die allemaal gebeurd zijn, of hàdden kunnen zijn. Kom, nog éénmaal het fluitje van de conducteur, het sissen van de stoomlocomotief, en de rookwolken zullen kringelen in de lucht….!  Bon Voyage zeggen we dan, want de spoortaal was Frans!

Dinsdag 20 maart om 19.30 uur, ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 te Gilze. Alleen toegankelijk voor leden van Heemkring Molenheide.
Wilt u ook lid worden van onze dynamische heemkring? klik dan hier

terug naar Agenda