‘Je bent jong en je wilt wat’

Jongerenculturen in Noord-Brabant in de jaren zestig
Vanaf circa 1955 kwamen overal in Nederland jongerenculturen van de grond. Jongeren reden rond op brommers, hingen rond op straat of bij cafetaria en ijssalons, kochten grammofoonplaten met popmuziek, gaven zich over aan vreemdsoortige nieuwe dansen in de dancing of de jongerensoos, bezochten concerten van hun favoriete muzikanten, droegen opvallende haardossen als kuiven, suikerspinnen, jazz-sikjes en beatleshaar en kleedden zich duidelijk anders dan hun ouders.
Popsterren als Elvis, Juliette Gréco en The Beatles waren razend populair. Niet alleen hun muziek, maar zeker ook hun uiterlijk werd eindeloos gekopieerd door de talloze fans.

Niet alle jongeren waren hier even druk mee bezig, maar het was wel een herkenbare trend. Waar kwamen die jongerenculturen vandaan? Waarom kwamen ze in die tijd op? Welke jongerenculturen waren er en wat hielden ze in? Welke kledingstijlen, muziekvoorkeuren, kunstuitingen, films, lectuur, activiteiten, omgangsvormen en levensfilosofie omarmden ze? Hoe verhielden de aanhangers ervan zich tot elkaar en tot de wereld daarbuiten? In deze lezing geeft Kitty de Leeuw in woord en vooral ook veel beeld een antwoord op al deze vragen. Daarnaast licht ze toe waarom jongerenculturen nu eigenlijk zo aantrekkelijk zijn voor de aanhangers ervan en welke betekenis ze hebben voor de samenleving als geheel.

De lezing wordt verzorgd door Kitty de Leeuw.  Op dinsdag 23 april, aanvang 19.30 uur. Locatie: ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22, Gilze. De lezing is uitsluitend toegankelijk voor leden van Heemkring Molenheide.

 

terug naar Agenda