Lezing “Wezen en waarde van het Brabants dialect”

Op dinsdagavond 17 december geeft Jos Swanenberg een lezing voor de leden van heemkring Molenheide. In deze lezing gaat hij in op de vraag hoe taal en cultuur in Noord-Brabant onze identiteit vormen, ook bij nieuwe en jonge Brabanders. Locatie: Heemgebouw, Nieuwstraat 22, Gilze. Aanvang 19.30 uur.
Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg en werkt daarnaast als adviseur-redacteur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij samensteller van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over taal, cultuur en identiteit.

De lezing begint met een uitleg van wat dialecten zijn en waarom ze er zijn. Daarbij gaan we in op enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect, en vervolgens op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Gilze-Rijen en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?

Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd waarschuwt men al voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. In hoeverre is dialect in gevaar?

terug naar Agenda