De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20e eeuw

Op 11 november 1918 was het honderd jaar geleden dat de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. In een Powerpointlezing zet de historicus Jan van Oudheusden de oorzaken, het verloop en de gevolgen van deze oorlog uiteen.
Vijf weken na de moord in Sarajevo op de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije kwamen jarenlang opgekropte spanningen tot ontlading. Juichend trok een jonge generatie Europeanen naar de slagvelden. Maar manhaftige moed telde daar niet. Soldaten werden ‘kanonnenvoer’. Tegen de dodelijke uitwerking van granaatinslagen, machinegeweervuur en gifgas bestond nauwelijks afweer.

Ruim negen miljoen soldaten stierven en een veelvoud raakte gewond of getraumatiseerd. De kaart van Europa werd door elkaar geschud. De oorlog vormde de kraamkamer van communisme, fascisme en nationaalsocialisme. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de strijd op de Balkan en in het Midden-Oosten vonden hun wortels in deze wereldbrand.

De lezing wordt verzorgd door Dr. Jan L.C. van Oudheusden op dinsdag 26 maart om 19.30 uur in ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22, Gilze. De lezing is uitsluitend toegankelijk voor leden van Heemkring Molenheide.

terug naar Agenda