De Mulder nummer 158

Over E.M.M. en De Swaantjes in Hulten
Kwartaalblad De Mulder nummer 158 van Heemkring Molenheide is weer uitgekomen. Het verhaal van Kaasmakerij Bastiaansen wordt weer verder verteld door Fiona Conrads. Je kunt lezen Hoe Rijen was, Hoe Rijen is. Bert Willemen vertelt de geschiedenis van Jachthoorn en trompetterkorps EMM. Fiona Conrads verdiepte zich in de Hultense wijk De Swaantjes. De redactie plaatste een artikel over Twee voetbalcafés in Gilze, geschreven door wijlen Jan de Vet. Ut Taolgenootschap komt aan het woord en Piet Wetering schrijft over Een speeltuintje voor meisjes. Het is in totaal tweeëndertig bladzijden leesstof.

Hoe Rijen was. Hoe Rijen is. De schrijvers vergelijken de verschillende tijdperken in onze gemeente:

Tot 1464 moesten de bewoners van de buurtschap Rijen voor de beoefening van hun godsdienstplichten te Gilze naar de kerk. In dat jaar (1464 dus) werd te Rijen een kapelletje gebouwd en werden de fondsen bijeengebracht om daarin wekelijks een H. Mis te laten lezen door een Rector, die waarschijnlijk te Gilze woonde. Zestig jaar later, in 1524, werd Rijen een zelfstandige parochie.

Bert Willem vertelt over EMM: In het verleden bestond ‘Harmonie Vlijt en Eendracht’ uit Rijen uit een harmonie en een drumband. Beide muziekgezelschappen groeiden steeds verder uit elkaar. Voor de harmonie waren concerten op het podium belangrijker dan de marcherende optredens door de straten. Een breuk kon niet uitblijven.

De drumbandleden hadden al vanaf 1958 een geïmproviseerd uniform dat bestond uit een donkergrijze pantalon en een wit overhemd en grijze stropdas. De afkorting ‘E.M.M.’ staat voor ‘Eendracht Maakt Macht’. Het was een bekend muziekgezelschap in onze gemeente en ver daarbuiten. Officieel was de naam ‘Jachthoorn- en trompetterkorps E.M.M.’.

Fiona Conrads zocht samen met Connie Hoevenaars en Jac. Kuijsters naar de namen van gebieden in Hulten: Vroeger hadden stukken land een naam, net als huizen of straten. Deze namen heten veldnamen of toponiemen. Christ Buiks heeft een boek geschreven over de veldnamen in Gilze en Rijen. Omdat ik in Hulten woon, heb ik gekeken naar de veldnamen daar. Het viel mij op dat er een gebied is in Hulten dat de Swaantjens heet. (Zie de kaart uit het jaar 1827). Te meer omdat er elk voor- en najaar in dat gebied ook daadwerkelijk zwanen zijn.

Over twee voetbalcafés in Gilze schreef Jan de Vet o.a.: “Naast café de Hooikar, dat door de voetbalclub De Gilsche Boys en later Cresendo werd gebruikt als clublokaal, zijn er in Gilze nog twee cafés geweest waar een voetbalclub thuis was. Als eerste het café van Piet van den Boogaart in de Ridderstraat.” Het tweede voetbalcafé was Café ’t Centrum aan het Steenakkerplein van Willeke Faes. Lees in dit verhaal een stuk oude geschiedenis Gils voetbal.

Wilt u de complete verhalen lezen, dan kunt U De Mulder 157 bestellen bij Jac Kuijsters: Heuvelstraat 3, 5126 CM  Gilze tel. 0161 – 45 18 30. Ook kunt u zich hier als lid van Heemkring Molenheide aanmelden, dan krijgt u het kwartaalblad gratis thuisbezorgd.

HvO