De Mulder Nummer 154 is uit

Vier herbergen op De Tip
Nummer 154 van het kwartaalblad van Heemkring Molenheide verhaalt onder andere over de vier herbergen op De Tip in Gilze. Wijlen Jan de Vet schreef deze geschiedenis, waarbij hij teruggaat tot het jaar 1658, toen op de plaats, waar nu Villa Mol staat, de familie Van de Corput een herberg runde. Verder schrijft Fiona Conrads het 7e deel van Kaasmakerij Bastiaansen, vertelt Bert Willemen over een bijzonder archiefstuk uit het gemeentearchief, komt Ut Taolgenootschap even aan het woord en vertelt Ria Wijnen over schoolhoofd Jos van Gool.

Café De Tip is de jongste herberg op de Tip:
“Toen Jan van den Corput (geb. 1841 Gilze), zoon van de veldwachter, het pand in 1873 kocht van Paulus Kroonenburg begon hij er een herberg. Jan woonde er met zijn vrouw Anna Looijmans (geb. 1845 Gilze) en was niet alleen herbergier maar ook schoenmaker. Herbergier was meestal een nevenberoep. Jan heeft er maar zes jaar gewoond want in 1879 verkocht hij de herberg op de Tip aan Kees Everts (geb. 1847 Gilze) die drie jaar eerder was getrouwd met Johanna Godes (geb. 1837 Gilze). Kees was eveneens herbergier en schoenmaker. Bij de invoering van de drankwet in 1881 kreeg hij een vergunning om sterkedrank te mogen blijven schenken. Hij betaalde voor een omzet van 150 liter jenever per jaar en mocht in twee lokalen van zijn huis een borreltje schenken. Zijn herberg stond maar zo’n twintig meter van het gemeentehuis en daar moest aangifte worden gedaan van een geboorte. Een jonge vader moest daarvoor twee getuigen meebrengen. Hij vond in of nabij de herberg altijd wel een paar mensen bereid om mee te gaan naar het gemeentehuis. Na afloop werden ze dan getrakteerd op een borreltje om het ‘scheel’ er af te drinken. Dat werden er meestal twee want “op één been kunde nie staon”. Volgens de gegevens uit de kadasterregisters werd het in 1910 herbouwd en ontstond het huidige pand met de klokgevel.”

In het 7e deel over Kaasmakerij Bastiaansen Molenschot vertelt Fiona Conrads over de periode van 1974 tot 1995.

Bert Willemen vond in een zoektocht door het gemeentearchief ‘Het vaandel van Spoor & Tramweg Personeel’: “De foto laat het prachtige vaandel in vol ornaat zien. Het is uitgevoerd met een fraaie afbeelding van de katholieke patroonheilige Raphaël op een ondergrond van groen velours. Een manfiguur op een wolk, met op zijn rechterarm een kind. Aan de beide zijdes van dit figurentafereel is het jaartal 1903 geborduurd. In het verleden werden diverse verenigingen in het zuiden van Nederland onder de vlag van de Rooms Katholieke Kerk ondergebracht. Zo werden er meestal geestelijk adviseurs aan dit soort verenigingen toegevoegd.”

Wilt u de complete verhalen lezen, dan kunt U De Mulder 154 bestellen bij Jac Kuijsters: Heuvelstraat 3, 5126 CM  Gilze tel. 0161 – 45 18 30. Ook kunt u zich hier als lid van Heemkring Molenheide aanmelden, dan krijgt u het kwartaalblad gratis thuisbezorgd. Wilt u dat digitaal doen klik dan hier

HvO

Foto: Het vaandel van Spoor & Tramweg Personeel.