Twaalf ambachten, …..?

U kunt, naast een wandeling over erf en akker met zijn bloemen en oude gewassen, zien hoe het oude ambacht werd gehanteerd om de eeuwenoude hoeve te restaureren. Op zondag 13 september tussen 14.00 tot 16.00 uur is er volop activiteit. Er worden dan demonstraties gegeven van werkzaamheden die vroeger op en rond een boerenerf heel normaal waren, maar nu nog slechts uit liefhebberij gedaan worden of worden herontdekt.

Op de akker wordt de rogge van dit seizoen gedorst (1) met de vlegel maar ook met een oude hekelmachine, aangedreven door een vooroorlogse tractor. Het stro wordt opgebonden om in Dongen op een vlaamse schuur te worden gebruikt. Het graan wordt met de wanmolen geschoond. In een oud schuurtje wordt aan een lemen muur (2) gewerkt. Eerst het houten vlechtwerk maken en daarna volsmeren met een zand-klei-stro mengsel.

Het pannendak wordt van stropoppen (3) voorzien, zodat de pannetjes stevig komen te liggen. Hopelijk komt de timmerman (4) om een boom te kantrechten met de dissel en enkele schoren te plaatsen. Bij de waterput is de oude boerin de was (5)  aan het doen op de roefel. De bieboer zit nieuwe korven te vlechten (6). Er is een smid (7) om hier en daar wat ijzerwerk op te knappen. Daar staat de meid warempel boter te karnen (8) en bij de bloemenwei is een dame uit de stad boeketjes aan het steken (9). De scharensliep (10) zit bijlen en dissels, maar ook messen te scherpen en er is een looier (11) om ons de beginselen van de looierij bij te brengen. Intussen is de kok (12) bezig met een ouderwetse warme pot eten voor alle harde werkers. Omdat we toch met klei bezig zijn kunnen de kinderen daar onder begeleiding  ook mee aan de gang. Knikkers maken, kleine beeldjes, naamplaatjes enzovoorts.

Onder de grote lindeboom zijn wat zitjes waar kan worden gerust, gebuurt, geschaft of gedronken. Er zal Sint Janstomatensoep worden gemaakt: een hartversterker van eigen bodem en er worden ouderwetse wafels gebakken, heerlijk besmeerd met eigen boter en jam uit de inmaakpot. De traditionele volksmuziekgroep “Feston” zal nummers met mandoline, doedelzak, accordeon, fluit en viool ten gehore brengen. Als men wat uit de voorraadkast van de Oude Schouten Hofstad mee naar huis wil nemen dan kan dat natuurlijk.

We hopen er een gezellige, warme en lekker langzame middag van te maken. Het is tenslotte nog geen maandag.