Heemkring Molenheide viert feest in De Schakel in Gilze

Voor diegenen die Lya de Haas niet kennen: liedjes in het Brabants dialect zijn haar specialiteit. Vooral haar Marialiedje ‘Ons Lieve Vrouwke’ bracht haar grote bekendheid. Ze wordt begeleid door Henny Korsten en haar liedjes zijn regelmatig op Omroep Brabant te horen. “Het Brabantse lied brengt gezelligheid, warmte, opent je hart en maakt vaak ook de lachspieren los,” aldus de Brabantse zangeres.

OOK DAT IS DE HEEMKRING
Zo’n muzikale avond is weer heel wat anders, dan een tentoonstelling, excursie, stamboom, (digitaal) archief, ambachtsgerei of heemtuin. Maar ook dat is Heemkring Molenheide: we organiseren minstens éénmaal per jaar een muzikale avond voor onze leden. En het leek ons een goed idee om in dit jubileumjaar ook niet-leden de kans te geven zo’n optreden mee te maken.

Lya de Haas en Hennie Korsten

TIJDMACHINE
We geven nu een feestje vanwege ons zevende lustrum, maar eigenlijk hebben we bij de heemkring voortdurend iets te vieren. De uitgave van een boek bijvoorbeeld of de heropening van het gerenoveerde gebouw. Een nieuwe website die de lucht ingaat, de realisatie van een bijdetijds ict-netwerk, de tweehonderdduizendste persoonsnaam in het genealogiebestand of het begin van de lente in de heemtuin. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Want de heemkring is anno 2012 nog altijd een actieve en bruisende vereniging met heel veel ideeën. Met de historie van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot hoog in het vaandel, ontplooien we met elf goedlopende werkgroepen allerlei bijzondere activiteiten. Waarbij ons een evenwichtige mengeling van de 21ste eeuw en de tijden van weleer steeds voor ogen staat.

Nu staan we bijvoorbeeld weer in de startblokken om samen met gemeente en regionaal archief aan een educatieve digitale Tijdmachine te beginnen. En de bibliotheekgroep heeft net de immense klus geklaard om honderden gedigitaliseerde foto’s goed te beschrijven. Want wat we nu allemaal nog weten, moeten we niet verloren laten gaan.

HISTORISCHE CANON
23 mensen lieten zich 35 jaar geleden bij de oprichtingsvergadering van de heemkring als lid inschrijven. Nu, 35 jaar later, telt onze historische vereniging meer dan vierhonderd leden uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot en daarbuiten. En zijn we blij met de tientallen vrijwilligers die in de werkgroepen ook daadwerkelijk actief zijn.


       Goedlopende werkgroepen bij ‘de heem’
Nog steeds staan we voor onze doelstelling: uit het verleden in ere houden wat we niet mogen vergeten. En met de digitale mogelijkheden van nu proberen we zoveel mogelijk informatie voor zoveel mogelijk mensen te ontsluiten. Al met al zijn we in die 35 jaar een begrip geworden binnen de gemeente en een vraagbaak voor velen. Om dat te onderstrepen hebben we dit jaar, behalve de Open Dag en deze feestavond, nog iets bijzonders gepland. In het najaar komt de Historische Canon van Gilze en Rijen uit, een boek met alle belangrijke onderwerpen uit de gemeentelijke geschiedenis. U hoort nog van ons!