RAC – Jubileum, afscheid en geboortefeest in één keer (vervolg)

Jaren vijftig: De beroemdste wedstrijd én speler
Het is misschien wel de beroemdste foto uit de RAC-historie: vertwijfelde spelers rond een doel met een gebroken lat. Het gebeurde in de wedstrijd Baronie-RAC in 1953. Een schot werd uit het doel gekopt, de bal ging recht omhoog en dreigde terug in het doel te vallen, RAC-keeper Peerden en RAC-speler Van Eijck hingen samen een fractie van een seconde aan de lat en KNAK! De lat brak in twee stukken. Op een bijveld werd een vervangende goal uitgegraven. De wedstrijd eindigde in 3-2 voor Baronie. De jaren vijftig waren niet alleen goed voor de beroemdste wedstrijd, maar ook voor de beroemdste speler: Jan Brooijmans. Toen hij naar Willem II vertrok beleefden de Tilburgers hun mooiste jaren en speelde Brooijmans enkele malen in het Nederlands Elftal. De selectie voor het Nederlands Elftal had hij afgedwongen in zijn RAC periode.

Jaren zestig: Tweede klasser!
Het had twintig jaar geduurd, maar toen RAC in 1966 kampioen werd promoveerde de club naar de tweede klasse waar het enkele jaren een rol van betekenis zou spelen. Met de harmonie voorop werden de kampioenen destijds ingehaald. In 1968 verhuisde RAC eindelijk naar een mooi nieuw sportpark: de Vijf Eiken, fraai gelegen in de bossen. Met een ongeslagen reeks thuiswedstrijden werd er afscheid genomen van de velden aan de Laagstraat. In het jubileumboek uit 1968 worden ze beschreven als ‘een ware arena waar veel tranen zijn gevloeid van vreugde of verdriet.’

Jaren zeventig: Op en neer
Na drie jaar om de bovenste plaatsen te hebben gespeeld ging het in 1970 plotseling mis. RAC degradeerde totaal onverwacht naar de derde klasse. Dat duurde slechts een jaar, want in 1971 kon enkele weken voor het einde van de competitie de kampioensvlag weer worden gehesen. Terug naar de tweede klasse. In 1975 ging de club bijna naar de eerste klasse (het miste het kampioenschap op twee punten), maar twee jaar later was RAC weer terug in de derde klasse. Daar moest RAC meteen weer tot het uiterste gaan om niet opnieuw te degraderen. Het was op en af met het eerste elftal.

Jaren tachtig: Naar het dieptepunt en weer omhoog
Het waren niet RAC’s beste jaren. Dat begon al in 1981 toen RAC naar de vierde klasse degradeerde. In 1984 verdween RAC, ooit tegenstander van clubs als RKC, Baronie en RBC, zelfs naar de onderafdeling. Na jaren van vechten tegen degradatie, keerde de rust terug. Er werd met eigen jeugd aan een nieuw elftal gebouwd. Het resultaat was dat RAC 1 in 1987 ongeslagen kampioen werd. Ook RAC 2 behaalde dat jaar de eerste plaats. Er volgden leuke competities met emotionele derby’s tegen EVV, Gilze en Dongen.

Jaren negentig: Wie de jeugd heeft…
Terwijl het eerste elftal opnieuw naar de onderafdeling afdaalt en trainers komen en gaan, jubileert in 1991 het clubblad de RAC-ker (25 jaar) en floreert de jeugdafdeling. De groei gaat zo hard dat de accommodatie – ondanks nieuwe kantine en extra kleedkamers bij het hoofdveld – tegen het einde van de jaren negentig steeds meer tekort schiet. De eerste gesprekken met de gemeente hebben plaats. Samen met die gesprekken, komen ook de eerste geluiden naar buiten over een eventuele fusie met sportparkgenoot en aartsrivaal EVV. Een kansloos plan, zo lijkt het.

Jaren 2000-2003: Vaarwel RAC, Leve vv Rijen
RAC voelt zich gegijzeld door de gemeente. Alleen als er wordt gefuseerd met EVV, wil de gemeente investeren in de noodzakelijke verbeteringen van het sportpark. Besprekingen tussen de besturen van beide clubs leiden tot een fusievoorstel dat tijdens een ledenvergadering van RAC echter wordt afgewezen. Maar als via een referendum de knelpunten geïnventariseerd worden, waar door alle partijen constructief mee omgegaan wordt, komt het alsnog tot een fusie. RAC en EVV gaan samen verder als VV Rijen. Na 75 jaar zal het zwart-wit van de velden verdwijnen. Maar de geschiedenis, de prachtige verhalen én de herinneringen aan de mensen die RAC groot maakten verhuizen mee met alle RAC-kers die v.v. Rijen toekomst gaan geven.

Gereed voor de wedstrijd Nederland-Noorwegen 6-11-’55, Jan knielend 3e van links

U kunt naar het volgende artikel ‘Van Elf Vlugge Ventjes naar Eendracht verwerft Victorie’ of terug naar Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen