Hans Jansen vocht met de Amerikanen mee (vervolg 3)

Het was daar in Vielsalm dat Hans Jansen in opdracht van Capt. Pierce met zijn bazooka op spectaculaire wijze geheel alleen een grote Duitse Tigertank uitschakelde. Daarbij bracht hij de Duitsers een zware slag toe. Hans bevond zich midden in de nacht in een loopgraaf toen de tank tot dichtbij naderde en hem dreigde te verpletteren, Uit pure doodsnood sprong hij naar voren en begon de tank te beschieten. Daarbij werd het gepantserde gevaarte aan flarden geschoten.  

Later werd vastgesteld dat Hans de tank met 7 schoten op evenzoveel vitale plaatsen getroffen had, waardoor deze kansloos geheel uitbrandde. Zijn talent bleek hier effectief. Door de vlammen uit de vuurmond van de bazooka werd zijn positie door de Duitsers opgemerkt en die namen hem met mitrailleurs zwaar onder vuur.

Hij werd daarbij aan zijn hand getroffen wat slechts een lichte verwonding veroorzaakte, maar vervolgens werd hij dwars door zijn hals geschoten waardoor hij zeer zwaar gewond raakte. Hans werd direct verbonden maar kon onder de heersende gevaarlijke omstandigheden niet afgevoerd worden naar een veldlazaret. De Amerikanen waren volledig omsingeld. Pas de volgende ochtend slaagden ze erin om door de Duitse linies uit te breken. Hans werd daarna zo snel mogelijk naar een school in Hoey overgebracht om verder te worden verpleegd. Daar leidde het feit dat hij geen dog-tag had gekregen tot grote problemen. De Amerikanen daar dachten dat ze te maken hadden met een Duitser. Op dat moment zwierven namelijk honderden Duitsers in Amerikaanse uniformen bij de slagvelden rond om daar zoveel mogelijk verstorende acties uit te voeren. Een voorbeeld daarvan was dat veel verkeersborden in verkeerde richtingen gedraaid werden. De Amerikanen joegen fanatiek op deze saboteurs en dachten met de aangevoerde gewonde een goede vangst binnen te hebben. Hij werd dan ook direct tot krijgsgevangene ( in hun jargon PoW, prisoner off war ) verklaard en als zodanig ook behandeld. Hans kon door zijn verwonding niet praten en daarom duurde zijn status van gevangene erg lang.

Overleefd
Pas na drie dagen kreeg hij hulp. Captain Lucien Frelier, een officier van de Amerikaanse Inlichtingendienst, zorgde er voor dat hij niet werd afgevoerd naar een krijgsgevangenenkamp. Hans kreeg van hem namelijk een lei met een griffel en kon daarmee duidelijk maken dat hij was aangesloten bij een Amerikaanse Pantserdivisie. Frelier nam contact op met de oude eenheid van Hans en stelde daarbij vast dat Hans inderdaad aan de goede kant vocht. Captain Pierce bevestigde dat in een brief aan Frelier. Intussen was Hans wel al zijn bezittingen kwijtgeraakt. De verplegers hadden hem al zijn spullen afgenomen, zoals zijn horloge en zelfs het pistool dat hij eerder van een Duitse kolonel had buitgemaakt. Het deelnemen aan gevechten was voor hem afgelopen, hij werd overgebracht naar een barakkenkamp op een vliegveld bij Brussel en vervolgens op transport gesteld naar Devizes in Engeland. Daar knapte hij op en bracht er zijn laatste oorlogsmaanden nog actief door als bewaker van krijgsgevangenen en als hulp-M.P. Nadat de oorlog beëindigd was zocht hij zijn oude branche, de grote vaart, weer op. Als kapitein van een koopvaardijschip bevoer hij vele jaren de wereldzeeën. Zijn oude redder Capt. Frelier, die een goede vriend geworden was, woonde aan de westkust van de Verenigde Staten in Palo Alto, California. Hans zocht hem daar nog regelmatig op. Hij kreeg zelfs een baan aangeboden in het restaurant “l’Omelette” van Frelier. Het was een gerenommeerd restaurant dat ook bezocht werd door bekende filmsterren. Hans heeft serieus overwogen om het aanbod aan te nemen en hij diende zelfs een aanvraag in om het Amerikaanse staatsburgerschap te verkrijgen. Hij werd lang heen en weer geslingerd tussen zijn drang naar een avontuurlijk “zwerversleven” op zee en de aanlokkelijkheid van Amerika. Uiteindelijk koos Hans Jansen toch voor de grote vaart en koestert hij nog altijd de dankbare herinneringen aan zijn vriend Lucien Frelier en aan Palo Alto in California.

{cms_selflink page=’hans-jansen-vocht-met-de-amerikanen-mee-vervolg-4′ text=’Hans Jansen vocht met de Amerikanen mee (vervolg 4)’}